Focs d’artifici de La Galera, Montsià.

La comarca del Montsià es una zona excepcional per la riquesa i varietat de sons conceptualitzats com a patrimoni cultural immaterial. En aquesta comarca conviuen dues realitats, la urbana i la rural, amb matisos de tradició i modernitat que fa que es trobin contrastos que en altres zones de Catalunya s’han perdut. Aquest ha estat un dels treballs realitzats per el Laboratori d’Art Sonor de la Universitat de Barcelona l’any 2010, Vicent Matamoros va realitzar les gravacions i el treball de camp, i en Martí Ruiz va fer la postproducció i muntatge de l’àudio.

Els sons que s’han enregistrat i catalogat són un document de vital importància doncs molts estan en vies de desaparició i segurament en pocs anys alguns dels que s’ha fet el registre seran impossibles de trobar. S’han realitzat gravacions de sons ancestrals, de memòria històrica i d’oficis que son únics per la seva qualitat i transcendència. Es poden escoltar des de la recuperació històrica del so d’una caragola de 2.500 anys d’antiguitat trobada en el poblat pre-Iber de San Jaume - Mas d’en Serra, fins la recreació de d’una subhasta de peix realitzada per l’últim subhastador. S’han entrevistat als darrers artesans de molts oficis i gravat sons de festes i jocs tradicionals.

Aquesta gravació dels focs d’artifici de La Galera es una mostra de la qualitat del treball que es podrà escoltar en el Museu del Montsià.


Galera, Focs i Seqüencies by josepcerda